Perline alla pancetta e piselli

Jaký je výsledek?

Svěží těstovinky s netradiční kombinací surovin, ale zároveň chuťově jednotné a šťavnaté.
Recept jsme vyzkoušeli na základě videa od Jamieho Olivera z jeho série Ministry of Food.

Co pro perline potřebujete?

  • Perline (malé mušličky). Normálně se používají do polévky,
  • anglickou slaninu
  • asi 350g hrášku
  • parmesán (parmigiano reggiano)
  • snítky čerstvé máty
  • máslo – pár oříšků (to je jednotka, pro kterou lžičkou naberete máslo skoro do kuličky)
A pro sebe také víno. Netypickou chuť jídla můžete doplnit např. červeným tramínem (Gewurztraminer Grand Cru Mochel Lorentz, 2008).

Jak na to?

Fáze 1: Pražení slaniny

Fáze 2: Trápení hrášku

Fáze 3: Mátová esence

Postup přípravy perline alla panceta e piselli

  1. Na pánvi začnete pražit slaninu, olej není téměř třeba. Nechte ji vypražit.
  2. Přidejte hrášek, nevadí, když nebude v pokojové teplotě, ale ať na něm nejsou kusy ledu, pokud jej vytahujete z mražáku. Hrášek se slaninou nechte potrápit.
  3. Uvařte si perline do stavu al dente, možná ještě trochu tvrdší. Trvá to velmi krátkou dobu. Nechte si asi 50-100 ml té osolené vody z těstovin, využijete ji.
  4. Parmesán si nakrájejte nebo nastrouhejte.
  5. Až hrášek dostatečně povolí a zcvrkne se, přihoďte do pánve těstoviny.
  6. Po chvíli přilijte postupně tu vodu z těstovin.
  7. Do pánvičky se po těstovinách přidá i pár lžic zakysané smetany a pár oříšků másla na zjemnění. Přibližně v ten moment se přidávají i lístky máty a mělo by se to také zakapat citronovou šťávou.
  8. Až uvidíte, že se mezi těstovinami tvoří taková správná šťávička, která není moc řídká, můžete to zastavit.
  9. Podávaní je jednoduché. Na dno talíře nasypejte nastrouhaný nebo nasekaný parmesán a zasypejte ho směsí. Koření není třeba, slané je to od slaniny a osolené vody z těstovin, další chutě jdou od zeleného hrášku, svěží máty a citronové šťávy.
  10. Na dekoraci stačí lístek máty.
  11. Podávejte s láskou! 🙂
  12. Nezapomeňte na víno.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *